Rudnik planina

Rudnik planina

Rudnik planina

Na samo 100 kilometara južno od Beograda nalazi se planina Rudnik. Sam centar planine se nalazi na nadmorskoj visini koja se kreće od 500 do 700 metara. Ova planina se sastoji iz osam vrhova koji se nalaze na preko 1.000 metara nadmorske visine. Ono što je karakteristično za vrhove Rudnika jeste da dva vrha nose isto ime Javor. Najviši vrh je dobio ime Cvijićev vrh koji se nalazi na 1.132 metara nadmorske visine. Najveće i najčešće naselje na ovoj planini se zove varošica Rudnik  gde se nalazi veliki broj smeštajnog kapaciteta ove planine. Smeštaj na Rudnik planini dominira kategorizacijom: etno selo, seosko domaćinstvo, apartmani i vile kao i pansioni. Seoski turizam je u velikom porastu i veoma popularna grana turizma koja veliki koracima napreduje.

Veliki broj turista iz glavnog grada Srbije dolazi na ovu planinu baš iz razloga blizine i netaknute prirode i prirodna bogatstva koja nam ona pruža. Takođe veliki broj turista je prisutan iz obližnjih velikih gradova jer se rudnik nalazi na samo 15 kilometara od Gornjeg Milanovca. Poslednjih godina Rudnik je našao popularizaciju kod stranih turista. Rudnik planina je veoma popularna po letnjem i zimskom turizmu a sve više dolazi do izražaja i školski, sportski, zdravstevni i lovački turizam. Zbog svoje blage klime i velikim brojem sunčanih dana, vazdušne strujanje, 1922 godine Rudnik je proglašen za Vazdušnu banju. Sama planina spada pod opštiskom upravom Gornji Milanovac.

Istorija Rudnika

Veliki značaj kroz istoriju ova planina je imala zbog svog položaja i rudnog bogatstva. Grana rudarstva i vađanje rude sa Rudnika kreće još pod Rimskom upravom. Do danas su meštane ove planine i okolnih mesta poznati kao veoma dobri rudari.

Planinu Rudnik treba obići što zbog svoje blage klime što zbog lepote koju nam nesebično pruža. Na stranici „Smeštaj Rudnik“ možete pronaći veliki broj smeštajnog kapaciteta na ovoj planini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu