Šta videti na Kopaoniku?

Šta videti na Kopaoniku?

Šta videti na Kopaoniku?

Gde na odmor? Možda je Vaša sledeća baš Kopaonik? Šta videti na Kopaoniku? Kopaonik je jedan od najatraktivnijih turističkih centara ne samo u Srbiji već i šire. Svoju popularnost je doživeo kao najpoznatija planina popularna među ljubiteljima zimskih sportova. Skijanjesnowboarding i sankanje jedno je od najpopularnijih aktivnosti planine Kopanik. Aktivnosti na Kopaoniku možemo da podelimo na letnje i zimske.

 

Kopaonik – zimiska sezona

Ski centar u Srbiji Kopaonik je jedan od najpopularnijih i broji 24 žičare sa ukupnom dužinom staza od 55 km. Ukupan kapacitet žičara na Kopaoniku iznosi 32.000 skijaša po satu. Kao takav, najpoznatiji je ski centar, ne samo u Srbiji već i u Evropi. Zimska sezona na planini Kopaonik je veoma popularna ne samo zbog svojih ski staza već i zbog bogatog društvenog i zabavnog sadržaja. Svim gostima je na raspolagnju tubing, zip-line kao i igralište za decu sa bogatim sadržajima.

Težina staza na planini Kopaonik je prilagođena svim ljubiteljima skijanja. Za profesionalne skijaše, na raspolaganju je veliki broj staza, koje imaju kategorizaciju crne staze a za one manje spretne tu su plave i crvene staze. Skoro sve staze na planini Kopaonik poseduju sistem za veštačko osnežavanje i na taj način JP Skijališta Srbije svake godine produže zimsku sezonu na Kopaoniku. Kako se danas popularno naziva HopNaKop je idealno mesto za sve one koji vole zimske sportove kao i dobru zabavu.

Foto: HopNaKop

Kopaonik – letnja sezona

Planina Kopaonik u letnjem periodu ima bogat sadžaj. Poslednjih godina ova planina je doživela procvat u letnjem turizmu. Veliki broj turista uživa u pešačkim turama na Kopaoniku kroz koje možete upoznati planinu Kopaonik na pravi način. Iskustva posetilaca govore da svaka pešačka tura na Kopaoniku priča neku posebnu priču a priroda i pejzaž koju usput upoznajete je zadivljujući. Kopaonik broji oko 13 pešačkih tura i sve su obeležene. Takođe, na raspolaganju su i turistički vodiči Nacionalog parka Kopaonik.

Kopaonik poseduje uređene biciklističke staze. Na Kopaoniku od sukro je aktivna i letnja staza za skijanje.

Foto: HopNaKop

Informacije o Kopaoniku

Najpoznatiji vrh planine Kopaonik je Pančićev vrh koji se nalazi na 2017 metara nadmorske visine. Ostali poznati vrhovi Kopaonika su Karaman (1934 m), Suvo Rudište, Gobelja (1834 m) i Kukavica (1726 m). Kopaonik se nalazi na 279 km od Beograda prema Kraljevu i Raški. Postoje 3 pravca preko kojih može da se dođe do samog centra a tu su put preko Raške i Rudnice, put preko Brzeća i put preko Jošaničke Banje. Sva tri pravca su prohodna za putničke automobile i dobro su uređena i obeležena. U toku zimskih meseci kada su padavine snega visoke putevi se redovno čiste, ali sam prilaz Kopaoniku obavezuje zimsku opremu.

Smeštaj na Kopaoniku je raznolik. Sve popularniji su luksuzni hoteli i apartmani na Kopaoniku a ne tako retke i vikendice i vile. Što se tiče smeštaja ova planina se deli na tri celine.

  • Smeštaj u centru Kopaonika –  Sastoji se od velikog broja apartmana i hotela koji su različitih kategorija. Sve češći su hoteli sa 3+ zvezdice a u ovom delu se nalazi i veliki broj restorana i kafića kao i prodavnica.
  • Smeštaj u Vikend naselju na Kopaoniku – Ovo mesto se nalazi na samo 2 km od centra i do vrha ovog naselja je spuštena žičara sa ogromnim parkingom za vozila. U Vikend naselju sve češće možete videti hotele i apartmane sa 3+ zvezdica kao i vikendice i vile svih kategorizacija.
  • Smeštaj u Brzeću – Mesto Brzeće je svoj procvat doživelo od 2021 godine kada je iz ovog mesta pokrenuta gondola koja izvlači skijaše i bordere do samog skijališta. Veća udaljenost od centra i skijališta na Kopaoniku dovela je do stagniranja turizma u ovom kraju. Smeštajni kapaciteti su obično apartmanskog tipa ili kuće za smeštaj. Ovo mesto poseduje i Hotelski tip smeštaja. U ovom kraju u ekspanziji je i neki vid seoskog turizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu