Bogutovačka Banja

Bogutovačka Banja

Još daleke 1835 godine urađena su prva ispitivanja i analize mineralnih voda Bogutovačke Banje. Ovo je ujedno i prvi pisani trag o ovom mestu. Nakon nekoliko decenija kasnije grade se i prve brvnare za smeštaj gostiju kao i drveni bazen za kupanje gostiju. Tridesetih godina dvadesetog veka urađen je i prvi bunar a malo nakon toga i preuređene barake za smeštaj gostiju. Prvobitno uređeno kupatilo radilo je sve do pedesetih godina dvadesetog veka. Pedesetih godina kreće se sa izgradnjom modernog kompleksa kupatila i ugostiteljskih objekata. Takođe 1985 godine sagrađen je i jedan moderan hotel koji nosi simboličan naziv Mineral.

Bogutovačka Banja se nalazi pored Kraljeva i njena pozicija je veoma interesantna jer je ušuškana planinama Troglav, ČemernoŽeljin i Stolovi. Ono što je takođe zanimljivo jeste da pokraj nje, na samo 3km, prolazi jedno od najlepših reka Srbije, reka Ibar. Takođe bitna informacija da kroz samu banju protiče i jedno od najčistijih reka u Srbiji a to je Lopatnica. Banja se nalazi 200k od Beograda ali se do nje stiže jako brzo. Većina putne infrastrukture do same banje je auto put (Miloš Veliki) gde se isključujete kod mesta Preljina. Nakon toga Vas očekuje dobroizgrađena magistrala koja je skoro celom svojom dužinom rekonstruisana.

Bogutovačka Banja danas sadrži jedan zdravstveni centar koji služi za lečenje i rehabilitaciju a u pitanju je Prirodno lečilište i odmarališe „Mataruška i Bogutovačka Banja“. Lekovita voda Bogutovačke banje primenjuje se na dva načina a to su konzumiranjem i kupanjem. Jedno od najčešćih bolesti koje se u ovoj banji tretiraju jesu neuropsihijatrijska oboljenja, neki od oblika reumatizma, bolesti organa za varenje kao i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Šta videti u Bogutovačkoj banji?

Šta obići u Bogutovačkoj bani pitanje je koje sve česšće dobijamo jer ovo mesto je poslednjih godina doživelo nagli porast gostiju što iz zemlje što iz inostranstva. Jedno od najpopularnijih atrakcija jeste i sama reka Lopatnica koja svojom čistoćom pleni a ima i simbol najčistije reke u Srbiji. Za malo aktivnije goste tu je i staza zdravlja koja će pored fizičke aktivnosti vašeg tela podariti i predivan pogled ka netaknutoj prirodi. Pored svih lepota koje možete videti u okolini i u samoj banji glavne atrakcije su sigurno i manastir Studenicamanastir Žiča i srednjovekovna tvrđava Maglič.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu