Atomska banja Gornja Trepča

Atomska banja Gornja Trepča

Atomska banja Gornja Trepča

Banja u Srbiji – Atomska banja nalazi se u naselju Gornja Trepča, u jugozapadnom delu Šumadije. Banje je udaljena 150 km od Beograda i 220 km od Novog Sada. Banja je smeštena na šumovitim obroncima planina Vujan i Bukovik, na nadmorskoj visini od 460 m.

Lekovite vode u Atomskoj banji leče: degenerativni reumatizam, reumatske bolesti, neuropsihijatrijske bolesti, ekstra-artikularni reumatizam, bolesti gastrointestinalnog trakta i oboljenja perifernih krvnih sudova. Pijenje banjske vode dovodi do stabilizacije šećera kod dijabetičara, a njena jedinstvenost je što pomaže obolelima od multiple skleroze u zaustavljanju procesa bolesti, pa čak i izvesnom oporavku.

Atomska banja ima izuzetno blagu klimu, umereno kontinentalnu. Temperatura vazduha je što na dnevnom što na godišnjem nivou često konstantna. Planine oko banje su obrasle gustom šumom bresta, bukve, hrasta, belog jasena, cera, graba, lipe, kao i sa 5 hektara četinarske šume koja čitavom predelu daje nezaboravan izgled. Takva priroda i položaj banje daje joj povoljne klimatske uslove a sama vegetacija dodatno pospešuje čistoću vazduha.

Lekovita svojstva Atomske banje Gornja Trepča pominju se još od rimskog perioda. Sam početak banjskog turizma zvanično je počelo 1890 godine izgradnjom prvog banjskog kupatila. 1970. godine Balneološki institut iz Beograda posle fizičko-hemijskih analiza termomineralne vode uvrstio je Gornju Trepču u red prirodnih lečilišta. Početkom 21 veka a tačnije 2012 godine Atomska banja Gornja trepča je privatizovana. 2010 godine u banji je osnovana specijalna bolnica za rehabilitaciju obolelih od reumatskih i neuroloških bolesti.

Kako narodno predanje kaže još Rimski legionari su vidali svoje rane u ovoj banji. Takođe se spominje da su i učesnici kosovskog boja, kao i prvog, drugog i trećeg Srpskog ustanka koristili lekovita svojstva banje radi bržeg oporavka.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu