Prolom banja

Prolom banja

Gde u banju? Većina banja u Srbiji u 19 veku je doživela procvat i njihova popularnost je bila na zavidnom nivou. Jedno od najmlađih banja u Srbiji jeste Prolom Banja. Njen intezivan razvoj i popularnost je započeta tek nakon Drugog svetskog rata, tačnije 1961. godine. Popularnost stiče tek kada zemljište sa termalnim vodama pada u ruke „Planinke“ iz Kuršumlije.

Prolom Banja je zvanično otvorena 1968. godine. Te iste godine sagrađen je i popularni hotel Radan koji je imao 28 ležaja. U okviru samog hotela 1976. godine igrađen je i prvi depadans sa 60 soba i ukupnog kapaciteta od 128 ležaja. U samom kompleksu hotela Radan nalazilo se i lečilište. Tek nakon 1977. godine ova banja dobija i izvanično status lečilišta i status banje. Ovu godinu možemo nazvati i zlatnu godinu Prolom Banje. Od 1977. godine vrtoglavo je počela da se razvija i usavršava a beleži i konstantan rast domaćih i stranih gostiju. Kada pogledamo danas poznati hotel Radan u Prolom Banji možemo reći da je opremljen savremenom opremom za dijagnostiku, lečenje, terapiju i rekreaciju.

Na obroncima planine Radan na samom jugu Srbije smeštena je Prolom Banja. Ovo mesto je poznato po gusto obraslim šumama i netaknutom prirodom. Jedna je od tri banja koje se nalaze u samoj okolini Kuršumlije. Lukovska banja i Kuršumlijska banja  jesu starije ali ne i popularnije banje ovog kraja. Prolom banja je daleko posećenija i u njen razvoj se konstantno ulaže. Poznata je takođe po svojoj flaširanoj mineralnoj Prolom vodi. Sama voda pripada retkoj vrsti mineralnih voda, visokih balneoloških vrednosti, koje je čini pogodnom za široki spektar indikacija i jako je lekovita.

Šta videti u Prolom Banji?

Šta videti u Prolom Banji je pitanje koje četo dobijamo od naših posetioca. Predivna priroda i pešačke staze jesi sigurno nešto što će vas naterati da se uvek vratite ovoj lepotici. Jedno od kulturno istorijskih mesta jesu sigurno i Ivan kulaSpomenik Gvozdenom pukuPark prirode RadanCrkva LazaricaManastir Presvete BogorodiceCrkva Preobraženja GospodnjegManastir Svetog Nikole i jedno od najpopularnijih mesta jeste Đavolja varoš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu