Lukovska banja

Lukovska banja

Lukovska banja – Banja u Srbiji

Na samo 35 kilometara od Kuršumlije na samom jugu Srbije a na istočnoj padini Kopaonika, smeštena je Lukovska Banja. lukovska banja se nalazi na 681 metar nadmorske visine.  Malo se zna da ova banja po ukupnom broju svojih lekovitih termalnih izvora spada u red najbogatijih u zemlji. Banja koja nije toliko promovisana i ne pominje se često, ali sigurno zaslužuje svoje mesto na turističkoj karti Srbije.

Šta videti i šta Vam pruža Lukovska Banja?

Sama banja i njen položaj govore o tome da je okružena šumama Kopaonika. Čist i zdrav vazduh su sigurno ono što će te prvo osetiti kada kročite u samo banjsko naselje. Sam položaj i nadmorska visina su joj dodelili umerenu i blagu klimu.

Popularna po aktivnom turizmu a u poslednje vreme i po seoskom. Prepuna je prelepih šetališta sa uređenim stazama za šetnju. Sportskim terenima koji su i veoma popularni za sportiste i njihove pripreme. Sam seoski turizam, kao u celoj Srbiji, je u velikom porastu u ovoj banji. Ono što Lukovska Banja ima od sadržaja jeste dva zatvorena bazena u vlasništvu dva hotela sa termalnom lekovitom vodom.  Takođe otvorene bazene koji su u vlasništvu hotela Jelak mogu se koristiti veći deo sezone.

Banja sadrži i sportske terene za mali fudbal, košarku, tenis, odbojku i sportsku balon halu sa profesionalnom podlogom. Zato je ovo mesto i primamljivo a i idealno za pripreme svih vrsta sportista. Pešačke staze koje ima u izobilju pogodne su za trčanje, rekreativnu šetnju a i vožnju bicikla. Takođe ova banja sadrži i mini ski centar koji ima ski lift dužine 300 metara. Tako da svi ljubitelji zimskih sportova mogu da uživaju u ovoj aktivnosti.

Izvori

Sama Lukovska Banja sadrži dve grupe izvora.

  1. Zapadna – Gornja Banja. Ovo područje je bogato sa 20 prirodnih izvora i sa dve veštačke bušotine.
  2. Istočna – Donja Banja. Ovo područje sadrži 13 prirodnih izvora i dve veštačke bušotine.

Na osnovu brojnih fizičko-hemijskih analiza može se zaključiti da su lukovske hipoterme, homeoterme i hipeterme ugljenokisele, sulfidne, mineralne, fluoroidne, silicijumske i litijumske vode. Voda u Lukovskoj Banji je temperature od 22-65°C a sama prisutnost rastvorenog vodonik sulfida je idealna za lečenje reumatskih bolesnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu