Ovčar banja

Ovčar banja

Gde u banju? Ovčar Banja ima izuzetno dugu tradiciju. Status banje je dobila 2011. godine. Arheološki nalazi govore o tome da se lekovite vode ove banje koristile još u davnoj praistoriji. Sami nalazi nam govore da su pre više hiljada godina mnogobošci okupljali oko termo – mineralnih izvora lečilišta i vršili verske obrede. Takođe i stari Rimljani nisu zaobišli ovo mesto kao lečilište a ni Turci nisu odoleli čarima Ovčar Banje. Banje u Srbiji jesu danas turističke destinacije za koje se traži krevet više a jedno od lepših definitivno je Ovčar Banja.

Sam prvi i drugi svetski rat doneo je stagniranje razvoja banje. Nakon toga iz nekog razloga nije se desio vrtoglavi razvoj ovog mesta. Smeštena je u Moravskom okrugu u opštini Čačak. Nalazi se tačno u srednjem delu Ovčarsko – Kablarske klisure. Sama banja bogata je biljnim i životinjskim svetom. Okružena je gustom šumom koja stvara pravi raj prirode i kao takva obezbeđuje velike količine jako čistog vazduha.

Izvora termalnih voda u banji ima dosta. Uglavnom izviru iz samih krečnjaka i temperature su između 36 i 38 ̊ C. Ono što je jako zanimljivo postoji i izvor ovčarske homeoterme u samom rečnom koritu. Ove vode bogate su makroelementima kao što su kalcijum i natrijum a ima i mikroelementima poput kalijuma, litijuma, rubidijuma, cezijuma, stroncijuma, barijuma, joda, broma, kobalta, fosfora, fluora i mangana.

Šta videti u Ovčar Banji?

Ovčar Banja okružena je prirodnim lepotama koja mami sve zaljubljenike prirode. Ovčarsko – Kablarska klisura je jedno od najpoznatijih mesta koje treba obići. Takođe ovo mesto okruženo je sa velikim brojem spomenika koje nikako ne treba zaobići. U ovoj klisuri nalaze se i dve pećine Kadjenica i Turćinovac. Još jedno od mesta koje bi trebalo uću u Vaš plan obilaska jeste i najveće veštačko jezero, u dolini Zapadne Morave, Međuvrško jezero. Još jedna od znamenitosti koje treba obići jesu i manastiri VavedenjeVaznesenjePreobraženjeSretenje i Sv. Trojca. Sa leve strane Zapadne Morave su manastiri BlagoveštenjeIlirijeJovanjeNikolje i Uspenije.

Smeštaj Ovčar Banja?

Stranica smeštaj Ovčar Banja je namenjena svima koji traže smeštajne kapacitete u ovom raju prirode. Ono što možemo reći da smeštajni kapaciteti nisu razvijeni u visoko kategorisane objekte ali su savim dovoljni i više nego korektni za sadašnje kapacitete ove lepotice. Za sada je smeštaj moguće rezervisatu u Hotelu Kablar i u par privatnih smeštajnih jedinica koji su jako lepo opremljene. Tražite banje u Srbiji? Na pravom ste mestu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu