Banja Slankamen

Banja Slankamen

Na istočnim padinama Fruške Gore, nalazi se banja Slankamen. Do banje se veoma lako stiže autoputem Beograd – Novi Sad.  Sam geografski položaj banje je jako povoljan. Nalazi se na obali reke Dunav a na padinama Fruške Gore i kao takva ima jako čist vazduh. Okružena je gustim šumama i kao takva je pravi spas u vrelim letnjim danima.

Banja se nalazi na nadmorskoj visini oko 80 metara. Ovo je čini i poznatom po umereno-kontinentalnoj klimi koja je pravi raj za sve turiste. Zbog svih navedenih parametara koji odlikuju Banju Slankamen čini je jeako stabilnom i nema drastičnih promena temperature ili vazdušnog pritiska. Iz ovog razloga je sam boravak u njoj jako prijatan tokom cele godine. Kako istorijska saznanja kažu ova banja ima dug vek iskorišćenja njenih lekovitih izvora. Sama Turska kupatila ili amam govore nam to da su se ovde lečili još Turci za vreme okupacije Srbije. Ovo ipak nije sve. Neki od arheoloških podataka govore nam i to da su na ovom mestu postojala naselja još pre Rimljana.

Prva istraživanja hemijskih sastava mineralne vode u ovim krajevima izvršena je još davne 1876. godine. Nakon 20 godina dobila je i zvaničnu potvrdu njene lekovitosti. Zahvaljujući potvrdi koja je dobijena prvih godina dvadesetog veka osniva se akcionarsko društvo „Slanjača“.  Ime banje nije neobično jer u sastavu njenih lekovitih voda se nalazi najveća količina soli. U samoj banji nalazi se bolnica za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Doktor Borivoje Ggnjatić“. Ova bolnica zapravo ima zadatak lečenja hemiplegije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu