Vranjska banja

Vranjska banja

Banja se nalazi na 420 metara nadmorske visine i kao takva idealna je i kao vazdušna banja kojoj još ide u prilog i gusta šuma koja je okružuje. Vranjska Banja se nalazi u Južnom delu Srbije i ušuškana je u istočnoj kotlini. Banja je dobro povezana sa ostatkom naše zemlje i okružena je predivnom prirodom a lekoviti izvori su skoro pa maksimalno iskorišćeni.

Planine koje okružuju samu Vranjsku Banju jesu Besna Kobila (najviši vrh 1.922 metara nadmorske visine), Besna Kobila – Patarica (najviši vrh 1.672 metara nadmorske visine) i Srpska Čuka (najviši vrh 1.415 metara nadmorske visine). Od Beograda banja je udaljena 420 km a od prvog većeg grada Niša nekih 116 km. Od samog grada Vranja odaljena je skoro 10 km. Istorija banje seže još iz daleke prošlosti. Arheološka nalazišta su otkrila ostatke urni i keramike koje su se nalazila kraj toplih izvora pokraj reke Banjštice. U pisanim dokumentima prvi put područje Vranjske Banje se pominje još u povelji Stefana Dušana i to za vreme vladavine Turaka.

Šta obići u Vranjskoj Banji?

Šta obići u Vranjskoj Banji je često pitanje. Pored predivne prirode, uređenih šetališta i lekovite vode banja i te kako ima šta da pruži. Jedno od glavnih aduta jeste i planine koje je okružuju kao i blizina samog grada Vranje koje je prepuno istorijskim i kulturnim znamenitostima. Planine koje okružuju ovo mesto jesu Besna Kobila i Srpska Čuka. Takođe verski turizam je jako popularan jer ovo mesto i okolima imaju dosta manastira koje možete obići. Jedno od najpopularnijih manastira poslednjih godina jeste i Manastir Prohor Pčinjski. Još jedna od atrakcija jeste i Vlasinsko jezero koje se nalazi nedaleko od same banje. Ako tražite banje u Srbiji na pravom ste mestu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu