Planina Golija

Planina Golija

Planina Golija

Ne zna Golija šta je delija

Kada se pogleda iz pravca Peštera ili Dragačeva, Planina Golija izgleda kao prelepo ostrvo na ustalasalom moru. Gorostas a istovremeno i lepotica! Pitoma i blaga, sa prelepim predelima, Golija začas, u vašem oku, postaje silna i goropadna. Njena lepota i surovost spojeni su u jedno – u zagonetnu ćud planine! Zato brđani sa Golije često kažu: „Ne zna Golija šta je delija”.

Pred nama je neprocenjiva vrednost, najveće bogatstvo savremenog doba – netaknuta priroda! Rezervat biosfere, park prirode na prostoru zapadne Srbije u dužini preko 30 km. Nepregledno prostranstvo – guste i neprohodne šume. Stabla visoka i do 40 metara: hrast, bukva, smreča, omorika, jela ali i bujni pašnjaci i rascvetale livade bez ijednog kamička. Mnogobrojni izvori, potočići i manja jezera i na kraju, bistre reke Studenica, Brvenica, Moravica.

Na Goliji je zabeleženo preko hiljadu vrsta živog sveta a čak preko sto vrsta lekovitog bilja. Golija je bogata i sa divljači – raj je za lovce na vukove, lisice, divlje svinje, medvede, jazavce, jelene i zečeve. Zbog prisustva 95 vrsta ptica Golija je jedan od veoma važnih planinskih ornitoloških evropskih centara.

Ali Golija je, u mnogobrojnim seoskim sredinama, bogata i sa svim domaćim životinjama što je za decu rođenu u gradovima posebno interesantno.

Dostojanstveno i u tišini, stoji gorda planina vekovima na rasksnici puteva i vazdušnih strujanja sa Mediterana i kontinenta. Čist, redak i sveži, planinski vazduh i opojan miris bujne vegetacije na proplancima Golije stvaraju idealne uslove za odmaranje. Opuštanje, rekreacija, šetnja, lov i planinarenje urbanog čoveka u skoro netaknutoj prirodi na svakog ostavi predivan utisak.

Ova planina ima dobru osnovu i za zimski turizam a u poslednjih 10 godina dobija savremene i uređene ski-staze, žičare i prateće ski-sadržaje.

Šta obići na Goliji

Sa bogatom istorijom i raznovrsnim kulturnim blagom kao što su manastiri još od doba Nemanjića u selima Pridvorica i Ostatija je svakako nešto što bi trebalo obići. Gradački krst u selu Gradac, Rimski most u podnožju planine, u blizini Ivanjice, kompletira se jedinstvena turistička ponuda Golije. U krugu od pedesetak kilometara još su tu, i naši, a svetski biseri kulture: Studenica, Sopoćani i Đurđevi stupovi…

Najveći vrh naše planinske lepotice koji dominira ovim područjem je je Jankov kamen (1833m) a ime je dobio prema jednoj izuzetno lepoj i poučnoj priči. Prema narodnom predanju, dva pobratima, Rajko i Janko su se kladili ko će pre da iznese veliki kamen na vrh Golije. Rajko je žurio, brzo nosio svoj kamen i naravno, blizu vrha se spotakao i ispustio ga a kamen se otkotrljao u potok. Janko je bio smireniji i mudriji, polako je nosio svoj kamen i sigurno je stigao do vrha. Od tada se vrh Golije zove Jankov kamen, a potok u koji se otkotrljao Rajkov kamen postao je Rajkov potok. Svakom prema zasluzi!

A kakva priroda, takvi i ljudi – posebni, stameni, i postojani… ovde je sve izvorno, orginalno, prirodno! Tradicionalno gostoljublje, srdačnost i otvorenost domaćina sa Golije… domaća hrana: meso, sir, rakije, sokovi, čajevi… sve je garancija za nezaboravan odmor.

Smeštaj na ovoj planini je raznolik ali ono što smo sigurni da nema velikih hotela već vila, vikendica, etno sela, etno kuca, pansiona i gazdinstva. Seoski turizam je dosta razvijen u ovom delu Srbije. Planina Golija možemo reći i da prednjači u ovoj oblasti u razvoju seoskog turizma.

Čovek se na Goliji, stopi sa prirodom i postane deo nje! a od toga boljeg odmora nema! Planina Golija Vas čeka da zajedno uživate u njoj.

 

Smeštaj Golija

Vila Ivanović Golija

Smeštaj

Sve

4 године ago

Vila Ivanović Golija je luksuzna vila izgrađena u tipično planinskom stilu. Novo sagrađena vila se nalazi u samom centru Golije pored crkve. Udaljena od Raške i Novog Pazara 33km a od Ivanjice 55km. Mesto Odvraćenica. Predivna Vila Ivanović sa predivnim etno restoranom koji će Vas oduševiti ne samo svojim kulinarskim kvalitetima već i onome što […]

8
1
Vikendica Home Srna Golija

Smeštaj

Sve

4 године ago

Vikendica Home Srna se nalazi u rezervatu biosfere Golija, na nadmorskoj visini od 1634 metara nadmorske visine. Nalazimo se u turističkom centru Odvraćenica. Lokacija vikendice je u centru vazdušne banje koju možete samo na Goliji naći. Vikendica prima maximum 5 osoba. Sam objekat sadrži 2 spavaće sobe i jedno kupatilo, kuhinju sa svim pratećim elementima […]

80 m2
1
Turističko domaćinstvo Lazarević – Zlatni prag

Smeštaj

Sve

Objekat nije dostupan za rezervacije
5 година ago

Prostrana nova kuća od 80m2 u podnozju planine Kotlenik, moderno opremljena, za odmor i uzivanje u čarima prirode sa prelepom panoramom i pogledom na grad, reku i okruzenje. Kuca poseduje dnevnu sobu, dve spavace sobe, kuhinju sa trpezarijom, kupatilo, terasu i prostariju za odlaganje licnih stvari prilikom smene. Dnevna soba je opremljena ugaonom garniturom za […]

3
1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu