Kosmaj planina u blizini Beograda

Kosmaj planina u blizini Beograda

Kosmaj planina u blizini Beograda

Kosmaj je planina koja se nalazi u blizini Beograda i Vojvodine.  Na samo 50 kilometara od glavnog grada Srbije smeštena je prava oaza mira. Mesto gde se možete sakriti od gradske gužve. Svojim reljefom obezbedila je pogodnu biosferu i bogatu vegetaciju. Biljni i životinjsi svet je veoma raznolik a hrastove i bukove šume se spuštaju duž strmina ove prelepe planine. Od samog vrha prema Sopotu a u gustoj šumi nalaze se tačno obeleženi i ugaženi putevi koji mogu da se koriste za šetnju i rekreaciju. Za odmor u toku šetnje ne treba da brinete. Duž samog puta prema vrhu ove planine postavljena su odmarališta sa ljuljaškama, klackalicama, klupama i stolovima. Sam najviši vrh visok je 626 metara nadmorske visine a čak 100 metara viši od najvišeg vrha Fruške gore.

Što se tiče divljači u ovom području dominiraju zečevi, lisice i srndaći. Nekada davno u ovom području dominirali su i vukovi ali bez brige više ih nema. Širenjem same planine i urbanizacijom ova vrsta je nestala sa ovog područja. Prema podacima ,,Ekološkog društva Kosmaj“ iz Sopota na planini postoji oko 551 vrsta biljaka a od toga oko 300 vrsta gljiva. Takođe na samom terenu možete naići na 95 izvora pitke vode.

Sam Kosmaj predstavlja izuzetno mesto za porodična okupljanja i izlete. Što blizine velikih gradova poput Beograda, Mladenovca, Topole pa i Kragujevca Kosmaj je prava oaza odmora uz roštilj i dobro druženje. Sama planina nema toliko ugostiteljskih objekata što nekom može da zasmeta. Dominiraju smeštajni kapaciteti kategorizacije vikendica, etno kuća, etno domaćinstva, pansioni i vile.

Ono što treba posetiti kada dođete na sam Kosmaj je veliki vidikovac na samom vrhu planine. Na sreću onih koji nisu fizički spremni do samog vrha se može stići automobilom ili bilo kojim motornim vozilom a put je nedavno asfaltiran.

Istorija Kosmaja datira od davnih godina.

Poznat je po veoma veštim i hrabrim junacima koji su još 1389 godine jurišali na Kosovo i Kosovski boj. Sam legedarni junak Stojan Popović na Kosovski boj poveo je oko 400 ratnika sa Kosmaja a vojvoda Duča 80 konjanika. Kako legedarna predanja kažu pod obroncima Kosmaja rađali su se veliki junaci naše istorije. Jedan od njih je i Ivan Kosančić.

Simbol Kosmaja!

Simbol Kosmaja je sigurno spomenik koji je podignut junacima, učesnicima Drugog svetskog rata. Gradio ga je arhitekta Bogdan Bogdanović. Spomenik je sagrađen 1971. godine u znak sećanja na borce Kosmajsko-posavskog partizanskog odreda. Sam spomenik je možemo reći i simbol ovog kraja a i znak raspoznavanja ne samo Kosmaja nego i okolnih mesta.

Na samom Kosmaju nalazi se mnoštvo odmarališta i stambenih objekata u kojima možete boraviti, pronaći svoj smeštaj i provesti Vaš odmor iili vikend u miru i tišini Kosmajskih šuma i netaknute prirode.

Kosmaj je planina u blizini Beograda, Mladenovca i Topole, a dolazi se veoma lako do nje. Popularan put iz glavnog grada je preko Banjice, Ralje i Sopota. Može i autoputem do Malog Požarevca prema Mladenovcu gde se i ova dva puta ukrštaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu