Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava

Na samom ulazu u Đerdapsku klisuru gde Dunav podseća na more zbog svoje širine podignuta je Golubačka tvrđava. Ova tvrđava je predstavljala glavno vojno, pogranično utvrđenje. Značaj tvrđave bio je veliki a građena je planski zbog vojno-strategijskog značaja mesta. Kao glavna saobraćajnica vodenog i drumskog saobraćaja, koja je povezivala istok i zapad, sa ovog mesta se lako i veoma uspešno kontrolisao celokupni saobraćaj. Njen položaj i strategijski značaj kontrole saobraćaja bio je tokom XIV i XV veka meta mnogih ratova. Ugarska i Srbija, a potom i Otomanska imperija, borile su se da osvoje Golubačku tvrđavu.

Kako je tvrđava dobila ime?

Kako istorijski izvori kažu prvi put Golubačka tvrđava se pominje 1335. godine kao Ugarsko utvrđenje sa vojnom posadom. Sama tvrđava se podignuta mnogo pre pomenute godine ali do dana današnjeg nemamo informaciju ko je i kad tačno podigao. Na srednjovekovnim kartama njeno ime je ispisano na različitim jezicima Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tawbenstein, Peristerin, Giwerdzinlik… a na svim jezicima u osnovi je reč golub.

Misteriju  imena objašnjavaju srednjovekovne legende, a jedna od najpoznatijih govori o osmanskom zapovedniku grada koji se zaljubio u lepu meštanku Golubanu. Odbijajući da uđe u njegov harem, Golubana je kažnjena tako što je okovana za stenu da bi se pokajala. Njeno odbijanje pokornosti turskom komandantu odvelo ju je u smrt. Po njoj, Tvrđava je dobila ime Golubac, a stena, koja i danas viri iz Dunava, nosi ime ”Baba-kaj” ( tur.” pokaj se”).

Danas govorimo o tvrđavi?

Tridesetih godina 20. veka kroz ovu tvrđavu probijen je čuveni magistralni put a tako i oštećene obe njene kapije. Sedamdesetih godina ova trvđava je zapala za oko naših istraživača, što je bilo podstaknuto izgradnjom hidroelektrane ,,Đerdap I”.  Istraživački radovi vršeni su u više navrata, a izvedeni su i konzervatorsko restauratorski radovi pod nadzorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Republika Srbija je ovaj prostor 2011. godine proglasila Turisitičkim prostorom „Tvrđava Golubački grad“ koji je, zahvaljujući Projektu „Revitalizacija Golubačke tvrđave“ finansiranom iz IPA Fondova za 2011. i 2016. godinu, infrastrukturno opremljen, dok je sama Tvrđava rekonstruisana.

Šta videti na tvrđavi?

Ova tvrđava je jedno od najpozantijih naših uređenih znamenitosti i spomenika koje dajemo za primer kako se treba održavati i kako ophoditi prema ovakvom dragulju. Sam prostor oko tvrđave i u njoj predivno je uređen a u samoj tvrđavi čeka Vas iznenađenje. Kao da ste ušli u svet vitezova i vremeplov vas je vratio u daleku prošlost. Mnogobrojni animatori obučeni kao vitezovi demonstriraju kako se nekad živelo i šta je tadašnji čovek koristio u svoju zaštitu od oružja.

Svaka kula je priča za sebe a ima ih tačno devet:

  • Šešir kula – Glavna i najviša kula Tvrđave i danas čuva tajne
  • Kula 2 – Kula koja je služila kao osmatračnica nad Dunavom
  • Kula 3– Kula koja se branila strelama
  • Kula 4 – Kula sa kapelom
  • Kula 5 – Kula koja je branila Palatu
  • Kula 6 – Kula koja je branila Tvrđavu od napada sa brda
  • Kula 7 – Kula sa urezanim hrišćanskim natpisima na kamenu
  • Kula 8 – Kula koja je branila Glavnu kapiju tvrđave
  • Palata – Velelepno zdanje davnih zapovednika Tvrđave

Za pojedine kule i puteve potrebna je solidna fizička sprema a bez adekvatne opreme se ne može obići.

Cene ulaznice možete naći na stranici>>>

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu